W niedzielę, 17 lipca, w Młynach odbędzie się piknik popularnonaukowy “Chleb nasz powszedni”. Na bydgoszczan czekać będzie mnóstwo atrakcji, które pomogą poznać tradycje kulinarne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości i sekrety kuchni przyszłości. Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na większość atrakcji wstęp wolny.
Niedziela, 17 lipca, godz. 11.00-17.00
godz. 11.00 | Spotkanie z Ewą Wachowicz
Z Ewą Wachowicza, ekspertką od polskiej kuchni, deserów i słodkości, porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK).
Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
godz. 12:00 | Spotkanie z Michałem Korkoszem “Rozkosznym”
Z Michałem Korkoszem “Rozkosznym”, autorem książek kucharskich, felietonistą i wieloplatformowym twórcą internetowym,
porozmawiamy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej. Podyskutujemy także o tym, jakie znaczenie mają dla nas wspólne posiłki i biesiadowanie przy stole. Spotkanie poprowadzi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia Pomorza i Kujaw (PiK).
Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
godz. 12:30, 14:00, 15:30 | Warsztaty chlebowe Młynów Rothera
Podczas warsztatów odkryjemy tajniki domowego wypieku chleba na zakwasie. Omówimy i pokażemy proces powstawania aromatycznego pieczywa wypieku, począwszy od przygotowania zakwasu po wyrobienie i pieczenie ciasta. Podpowiemy też, jakie rodzaje mąki najlepiej sprawdzą się w domowej piekarni. Podczas warsztatu będzie dostępny również gotowy zakwas do wypieku domowego chleba. Zakwas dla uczestników zajęć przygotuje restauracja Monka.
Na warsztaty obowiązują zapisy, które przyjmujemy mailowo na pod adresem e-mail: warsztaty@mlynyrothera.pl lub osobiście, w Zaczynie. Przy zgłoszeniach prosimy podać: imię, nazwisko i telefon kontaktowy. W przypadku rezygnacji z uczestnictwa bardzo prosimy o informację.
Zajęcia poprowadzi Justyna Zielińska, doradca żywieniowy, psychodietetyk, wieloletni praktyk warsztatów zdrowotnych (z Fundacji Życie w Harmonii).
godz. 13:30, 14:15, 15:00 | Pokazy kuchni molekularnej
W trakcie pikniku „Chleb nasz powszedni” nie zabraknie też podróży w przyszłość! Jest to kuchnia, w której potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych. Efekty wizualne i smakowe wykorzystywane przy przyrządzaniu potraw kuchni molekularnej są nieoczywiste, co odkryjemy właśnie podczas pokazów!
Pokazy poprowadzi Łukasz Konik.
Stanowiska tematyczne:
godz. 11:00-17:00 | “Ile może małe ziółko?”
Na stanowisku odkryjemy sekrety roślinnego świata! Stworzymy drzewo z ciasteczek, jadalnych liści, kwiatów i owoców oraz poznamy też dzikie rośliny i ich cenne właściwości kulinarne, zdrowotne oraz upiększające.
Aktywności poprowadzi dr Krystyna Stepczyńska-Szymczak | Akademia Natura.
godz. 11:00-17:00 | “Słowo o pszczołach”
Na tym stanowisku będziemy mogli przyjrzeć się bliżej życiu pszczół – dowiemy się, jak zbudowany jest ul oraz jak wygląda cykl życiowy pszczoły. Na smakoszy będzie czekać też słodka niespodzianka – będzie można skosztować miodu powstałego na dachu Wyższej Szkoły Gospodarki w Bydgoszczy i poznać jego skład oraz lecznicze właściwości.
O tym, jak spożywanie miodu i innych produktów wpływa na zdrowie, będzie można porozmawiać z dietetykiem. W godz. 11.00-15.00 odbędą się konsultacje z dietetykiem, Moniką Bielik, która bezpłatnie udzieli porad w zakresie budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, oceny żywienia oraz czym się kierować przy wyborze produktów spożywczych. Omówi sposoby zdrowego odżywiania w celu uzyskania idealnej wagi i lepszego samopoczucia. Przedstawi sposób żywienia, m.in. w chorobach dietozależnych, w chorobach nerek i dializoterapii, po przeszczepie narządów oraz w chorobie onkologicznej.
Aktywności przygotowane przez Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy.
godz. 11:00-17:00 | “Rosnąć jak na drożdżach”
Na tarasie Młynów znajdziemy także wyjazdową Pracownię Profesora Ciekawskiego, w której zaprezentowane zostaną drożdżowe ciekawostki. Profesor Ciekawski tym razem weźmie pod lupę Pana Drożdża. Pan Drożdż zostanie poddany szeregowi badań, w których będą mogły wziąć udział uczestniczące w imprezie ciekawskie dzieciaki. Przeprowadzimy wywiad z Drożdżem, który opowie, jak to jest być jednokomórkowym grzybem, zaprezentuje pączkowanie i pochwali się umiejętnością produkcji CO2. Ponadto na stanowisku dowiemy się, co lubią drożdże, co jedzą, jaką lubią temperaturę i co by było, gdyby ich nie było.
Aktywności przygotowane przez Fundację Profesora Ciekawskiego.
godz. 11:00-17:00 | “Bakterie, ziemniaki i pradawne ziarna”
Podczas pikniku będziemy również podglądać pod mikroskopem, jak pożyteczne i chorobotwórcze mikroorganizmy rosną na specjalnych pożywkach oraz sprawdzać, czy aby na pewno ziemniak jest nam dobrze znany. Dowiemy się więcej o jego odmianach i właściwościach prozdrowotnych oraz odkryjemy, jak powstaje mączka ziemniaczana. Na koniec pod lupę weźmiemy… ziarna! Odkryjemy, jaką wartość odżywczą i ile błonnika mają pszenica okrągłoziarnowa i perska oraz produkty spożywcze z nich wytwarzane.
Aktywności przygotowane przez Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej.
godz. 11:00-17:00 | “Kuchnia przyszłości”
Co będziemy jeść w przyszłości? Na stanowisku będzie można dowiedzieć się, m.in. jakie są alternatywy pożywienia, które znamy oraz czym jest liofilizacja. Uczestnicy ciekawi nowych smaków na stanowisku będą mogli skosztować przekąski ze świerszczy o smaku kremowej cebuli, czosnku, ziół oraz wyrazistym smaku sosu BBQ, larwy mącznika z czosnkiem i ziołami, chipsy z mąki z grochu i mąki ze świerszczy oraz krakersy z mąki ze świerszczy z pomidorem i oregano.
Aktywności przygotowane przez Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu.
godz. 11.00-17.00 | “Kuchnia roślinna”
Czy kuchnia roślinna również jest kuchnią przyszłości? Na stanowisku będziemy mogli się dowiedzieć, jak roślinne zamienniki mogą zmienić nasze przyzwyczajenia żywieniowe, pomóc utrzymać zdrowie, a przy okazji… zadbać o planetę! W godzinach 12.00-16.00 uczestnicy pikniku będą mogli skosztować roślinnych przysmaków – w menu barszcz z podagrycznika pospolitego oraz kotlet z żółtej huby nazywanej „kurczakiem z drzewa”.
Aktywność prowadzona przez Fundację Zdrowego Życia z Torunia.
godz. 11.00-17.00 | “Opowieści o pieczywie rzemieślniczym”
Na stanowisku będziemy mogli poznać ziarna zbóż, rodzaje i typy mąki, ale też ciekawostki dotyczące zakwasów. Odkryjemy, jak wygląda praca w piekarni oraz jakie są rodzaje pieczywa. Tajniki związane z procesem przygotowania rzemieślniczego pieczywa będziemy mogli poznać podczas dedykowanych pokazów, po których uczestników zaprosimy na degustację pieczywa. Pokazy o długości 30 minut każdy odbędą się o godzinach 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 i 16.30.
Aktywność prowadzona przez restaurację Monka.
Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy.