Czym jest, czym nie jest, a czym być może filozofia? Młyny Rothera zapraszają na Festiwal Filozofii

Już w piątek, 25 listopada, w Młynach Rothera startuje prawdziwe święto filozofii. To świetna okazja, by przekonać się, czym jest, czym nie jest, a czym być może filozofia. Na bydgoszczanki i bydgoszczan czekają wykłady, warsztaty, wykładokoncerty i wydarzenia zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Festiwal potrwa aż do 9 grudnia. Organizatorem cyklu jest Fundacja Koherencje, a współorganizatorami Młyny Rothera oraz Instytut Filozofii Uniwersytetu im. Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

W ramach Festiwalu Filozofii będzie można zadawać nurtujące pytania, ale też wspólnie szukać na nie odpowiedzi! To wszystko podczas cyklu wydarzeń, które przez dwa tygodnie będą odbywać się w postindustrialnych gościnnych murach Młynów Rothera.

– Zadawanie pytań, dyscyplina myślenia, ciekawość świata – to cechy postawy filozoficznej i postawy naukowej. Ponieważ zajmujemy się popularyzacją nauki w naszym programie nie mogło zabraknąć filozofii. Wspieramy nowe inicjatywy i młode stażem organizacje, dlatego podjęliśmy współpracę z Fundacją Koherencje. Szczególnie cieszy nasz różnorodność programu, dzięki której będziemy mogli gościć w Młynach dorosłych, młodzież i dzieci. A tym samym pokazać, że filozofia jest propozycją dla każdego, bo kto pyta filozofuje – mówi Sławomir Czarnecki, Dyrektor Młynów Rothera.

W programie liczne wydarzenia dla dorosłych, m.in. wykładokoncert „Metafizyka dziś”, debata „Granice wolności” czy performance filozoficzny „Piąty element”. Nie zabraknie też ciekawych spotkań dla młodzieży, np. warsztatów „Jak poznać swoje prawdziwe „ja”?” czy debaty oksfordzkiej z udziałem bydgoskich licealistów „Czy klonowanie powinno być dozwolone?”. Organizatorzy zadbali także o najmłodszych gości, dla nich w programie zaplanowano „Rytmiczanki filozoficzne”, czyli  warsztaty gordonowskie dla dzieci.

– Festiwal Filozofii ma na celu zachęcenie do zainteresowania się tym niezwykle bogatym i ważnym dla kultury Zachodu zjawiskiem, jakim jest filozofia. W programie Festiwalu poruszane będą tematy dotyczące całego spektrum refleksji filozoficznej. Przygotowaliśmy też wiele form interdyscyplinarnych np. wykładokoncerty czy performance filozoficzny. W roli prelegentów wystąpią znakomite filozofki i filozofowie. Są to profesorowie, specjaliści z dużym doświadczeniem naukowym i dydaktycznym, dlatego wszystkie wydarzenia odbywające się w ramach Festiwalu zaoferują wysoki poziom merytoryczny a zarazem będą zaprezentowane w możliwie przystępnej formie. Zależy nam, aby filozofia była dostępna i trafiła do osób w każdym wieku – dodaje Antoni Torzewski, Prezes Fundacji Koherencje.

Festiwal Filozofii odbędzie się w dniach 25 listopada – 9 grudnia w Młynach Rothera. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na część spotkań obowiązują zapisy. Szczegółowy program i informacje o rejestracji są dostępne na stronie: https://mlynyrothera.pl/event/festiwal-filozofii/

Partnerami wydarzenia są Polskie Towarzystwo Filozoficzne, Fundacja Odpowiedzialnej Edukacji im. o. Jacka Woronieckiego oraz Fundacja Projekty Edukacyjne, a także Melostrefa.

Newsletter

Nie chcesz, aby coś Ci umknęło? Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z informacjami nowymi wydarzeniami w Młynach Rothera.

Po zapoznaniu się z polityką prywatności niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera moich danych osobowych w celu wysyłki elektronicznego newslettera.