Jeszcze w tym roku wprawimy w ruch Młyn-Maszynę!

MAE Multimedia Art & Education

W Młynach praca wre! Zespół instytucji intensywnie pracuje nad kolejną wystawą stałą, do zwiedzania której zaprosi jeszcze w tym roku! Młyn-Maszyna to pierwsza w Bydgoszczy interaktywna ekspozycja popularnonaukowa. Podczas tegorocznej Nocy Muzeów goście Młynów mogli wziąć udział w różnorodnych atrakcjach zapowiadających otwarcie wystawy oraz obejrzeć wizualizacje ekspozycji.

Młyn-Maszyna to interaktywna wystawa popularnonaukowa ze stanowiskami do samodzielnego eksperymentowania. Pełna multimediów i angażujących stanowisk ekspozycja opowie o zjawiskach fizycznych i prawach fizyki, działaniu urządzeń pracujących w młynach i procesie produkcji – od ziarna do mąki.

Wizualizacja: MAE Multimedia Art & Education

Od wielu miesięcy intensywnie pracujemy nad tym, aby zaprosić naszych gości na kolejną wystawę stałą w Młynach. Tym razem tworzymy ekspozycję popularnonaukową, jednak ważne jest dla nas, aby podkreślić charakter i historię miejsca, w którym jesteśmy. Już wkrótce zaprosimy bydgoszczanki i bydgoszczan do odkrywania pierwszej tego typu wystawy w mieście, a póki co zdradzamy nieco więcej szczegółów dotyczących tego, jak będą wyglądały poszczególne elementy wystawy – mówi Sylwia Mularczyk, zastępczyni kierowniczki Działu Programowego ds. wystaw i oferty edukacyjnej.

Na wystawie znajdą się treści, które zaciekawią zarówno najmłodszych, jak i dorosłych. Zwiedzać będzie można indywidualnie lub w grupie. Wykonanie niektórych doświadczeń będzie wymagało od zwiedzających pracy zespołowej.

Używając siły własnych mięśni wprawimy w ruch maszyny, które, podobnie, jak to było w Młynie Rothera, stanowią system naczyń połączonych, gdzie działanie jednej wynika z działania drugiej. Wcielając się w role konstruktorów, inżynierów, pracowników młynów, architektów czy odkrywców będziemy eksperymentować: transportować, ważyć, magazynować, czyścić, rozdrabniać, mielić, sortować, odsiewać, pakować, przechowywać… Wszystko po to, żeby zrozumieć, czym są siła, moc, praca, energia, masa, tarcie itd.

Rozstrzygnięty w 2022 r. przetarg na wykonawcę spółka MAE Multimedia Art & Education. To gdańska pracownia doświadczona w kompleksowym prowadzeniu procesu tworzenia wystaw dla muzeów i centrów nauki. W portfolio firmy możemy zobaczyć realizację ekspozycji m.in. w Muzeum II Wojny Światowej w Gdańsku, Europejskim Centrum Solidarności w Gdańsku, Muzeum Śląskim w Katowicach czy Centrum Nauki i Techniki EC1 w Łodzi.

Inspiracją zarówno dla treści, jak i scenografii wystawy stał się przemysłowy charakter wnętrza oraz historia Młyna Rothera. Młyńskie maszyny z przeszłości teraz staną się punktem wyjścia do omówienia zjawisk i procesów fizycznych, a cała ekspozycja będzie przenosić odwiedzających do fascynującego świata nauki. Wszystko to będzie zapraszać dzieci i dorosłych do eksperymentowania i mądrej zabawy.

Otwarcie ekspozycji planowane jest w drugiej połowie 2023 roku. Koszt inwestycji to ok. 4,9 mln złotych.

Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach działania 6.5 Rozwój potencjału endogenicznego regionu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020.

Prosimy o podpisywanie źródła wizualizacji: Materiały prasowe Młynów/MAE Multimedia Art & Education

Newsletter

Nie chcesz, aby coś Ci umknęło? Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z informacjami nowymi wydarzeniami w Młynach Rothera.

Po zapoznaniu się z polityką prywatności niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera moich danych osobowych w celu wysyłki elektronicznego newslettera.