Pierwszy etap otwierania Młynów Rothera już w majówkę. Zapraszamy na taras z fontanną!
Pierwszy etap otwierania Młynów Rothera już w majówkę. Zapraszamy na taras z fontanną!
Kiedy zniknął amfiteatr, a teren wokół Młynów został uporządkowany, zobaczyliśmy inwestycję w pełnej krasie. Już od soboty będziemy oglądać Wyspę Młyńską z nowej perspektywy – z tarasu, przy dźwiękach szumiącej wody.
– Otwarcie tarasu to taki pozytywny akcent w pandemicznych czasach. Tak bardzo brakuje nam wszystkim nowych atrakcji, wyjścia do ludzi. Nasza przestrzeń jest duża i daje swobodę. Łatwo zachować tu dystans. Pamiętajmy o maseczkach, a relaks na tarasie będzie dla wszystkich przyjemny i bezpieczny – mówi Anna Triebwasser, Specjalistka ds. komunikacji Młynów Rothera.
– To dopiero przedsmak tego, co taras zaoferuje nam w przyszłym sezonie – Mówi Dyrektor Młynów Rothera Sławomir Czarnecki. – W tym roku przyjrzymy się temu, w jaki sposób użytkownicy korzystają z tarasu, gdzie się gromadzą, jakie są ich potrzeby. Na podstawie zebranych informacji przygotujemy wytyczne do zaprojektowania docelowego zagospodarowania tarasu. Konkurs na projekt ogłosimy w tym roku.
Wiele wniosków płynie już z badań przeprowadzonych przez studentów Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego, które dotyczyły całej Wyspy Młyńskiej. Na ich podstawie studenci Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego przygotowali różnorodne projekty małej architektury. Współpracujemy przy prototypowaniu wybranych propozycji.
– W ankiecie wypowiedziało się ponad 500 osób. Wśród potrzeb użytkowników przeważało m. in. zwiększenie liczby siedzisk, czy stworzenie zacienionych miejsc do wypoczynku – zaznacza Dagmara Gortych, Główna specjalistka ds. programowych, koordynatorka współpracy ze studentami.
Na razie, ze względu na ograniczenia sanitarne, taras posłuży nam jedynie do samodzielnego spacerowania. Młyny Rothera mają jednak wiele pomysłów, jak dodatkowo ożywić to miejsce w przyszłości. W planie są m. in. plenerowe pokazy filmów, targi śniadaniowe, rodzinne warsztaty czy kameralne koncerty.
Co dalej?
Instytucja zarządzająca Młynami Rothera otrzymała obiekt w stanie „deweloperskim”. Rozpoczynamy drugi etap inwestycji. To wyjątkowy moment, kiedy industrialną architekturę podziwiać można w czystej postaci. W wakacje planujemy, w ograniczonym zakresie, możliwość zwiedzania obiektu oraz podziwiania panoramy miasta z punktu widokowego w Młynie Rothera. Przetarg na pierwsze lokale gastronomiczne – kawiarnię na tarasie i lodziarnię w budynku dawnych łazienek ogłoszony zostanie już w maju. Jest szansa, że jeszcze w tym sezonie zostaną one otwarte.
Lada dzień ruszają też przetargi na wyposażenie wnętrz. W pierwszej kolejności – Spichrza Zbożowego, który ma zostać oddany do użytku w pierwszej połowie 2022 roku. Co się w nim znajdzie? Między innymi sale szkoleń, spotkań i coworking, sale wielofunkcyjne z możliwością organizacji wydarzeń i wystaw, restauracja i pierwsza z trzech głównych wystaw – „Węzły”.