Posmakuj tradycyjnego chleba i krakersów ze świerszczy – Bydgoszcz i Toruń zapraszają na kulinarne pikniki – informacja prasowa
W niedzielę, 17 lipca, w Młynach odbędzie się piknik popularnonaukowy “Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw”. Na bydgoszczan czekać będzie mnóstwo atrakcji, które pomogą poznać tradycje kulinarne w odniesieniu do zmieniającej się rzeczywistości i sekrety kuchni przyszłości. Organizatorami pikniku są bydgoskie Młyny Rothera i toruńskie Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, na większość atrakcji wstęp wolny.
– Zależy nam na budowaniu wokół stołu wspólnoty – sympatyków Młynów, mieszkańców miasta i gości odwiedzających nas podczas wakacyjnych wyjazdów. Kuchnia to temat, który zawsze inspiruje i daje pole do odkrywania nowych wrażeń. Rozmowy o jedzeniu to także doskonała okazja do popularyzacji nauki – zrozumieć, jak przebiegają procesy, dzięki którym potrawy trafiają na nasze stoły – to fascynująca sprawa – Anna Triebwasser, Specjalistka ds. komunikacji w Młynach Rothera.
Na miłośników kulinarnych wrażeń czekać będą goście specjalni – blogerzy Ewa Wachowicz i Michał Korkosz “Rozkoszny”. Rozmowy o kulturze jedzenia w Polsce oraz o żywności tradycyjnej i nowoczesnej poprowadzi z nimi Bogumiła Wresiło-Olszewska z Polskiego Radia PiK. Po spotkaniu będzie możliwość wykonania pamiątkowego zdjęcia i zdobycia autografu.
Na pikniku organizowanym w dawnym młynie nie może zabraknąć tematów związanych z wypiekami – smakoszy domowego chleba zapraszamy między innymi na warsztaty chlebowe z opowieścią o zakwasie Justyny Zielińskiej. Wydział Rolnictwa i Biotechnologii Politechniki Bydgoskiej zaprosi do odkrycia ciekawostek o ziarnach i mączce ziemniaczanej, a Profesor Ciekawski weźmie pod lupę… drożdże i ich niesamowite właściwości. Dla odważnych – kuchnia przyszłości, czyli krakersy ze świerszczy na stanowisku Młyna Wiedzy. Z kolei toruński lokal Monka, który już wkrótce otworzy w Młynach restaurację i kawiarnię, przybliży nam tajniki pracy piekarni rzemieślniczej i zaprosi na degustację swoich specjałów.
Patrząc w przyszłość, nie sposób pominąć rosnącej popularności kuchni wegańskiej. Fundacja Zdrowego Życia poczęstuję nas m.in. kotletem z żółtej huby nazywanym „kurczakiem z drzewa”, a Akademia Natura opowie o właściwościach dzikich roślin.
Niedziela, 17 lipca, godz. 11.00-17.00, taras Młynów Rothera.
Wszystkie wydarzenia są bezpłatne, na część obowiązują zapisy.
Wszystkie informacje można znaleźć TUTAJ
Zachęcamy również do wybrania się na wycieczkę do Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy, gdzie w dniach 16-17 lipca, w ramach toruńskiej edycji pikniku, czekają na Was kolejne atrakcje. W programie między innymi: wykład o browarach i winnicach dawnego Torunia, warsztaty pozyskiwania ziołowych ekstraktów i degustacja zupy z pokrzyw. Więcej informacji TUTAJ.
Działania finansowane ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki w ramach programu „Nauka dla Społeczeństwa”.Do pobrania, prosimy o podpisanie zdjęcia!