Skip to main content

Projekt Chleb nasz powszedni. Tradycje kulinarne Pomorza i Kujaw, który zrealizujemy wspólnie z Młynem Wiedzy w ToruniuInstytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie otrzymał dotację na blisko 214 tys. zł. Dzięki temu zorganizujemy 2 pikniki kulinarne, w Bydgoszczy i Toruniu. Bydgoska edycja odbędzie się 17 lipca na Wyspie Młyńskiej.

Podczas pikniku kulinarnego zastanowimy się nad wieloma aspektami dotyczącymi żywności – żywności, którą znamy dziś oraz żywności jaka czeka na nas w przyszłości.
Zależy nam na przybliżeniu bydgoszczanom i turystom obecnym tego dnia na Wyspie Młyńskiej kuchni molekularnej. Jest to kuchnia, w której potrawy powstają przy nietypowym wykorzystaniu zjawisk chemicznych i fizycznych. Efekty wizualne i smakowe wykorzystywane przy przyrządzaniu potraw kuchni molekularnej są nieoczywiste – sięgając po daną potrawę spodziewasz się jednego, dostajesz zupełnie coś innego, a wszystko za sprawą ciekłego azotu, alginianu sodu bądź innych dziwnie brzmiących związków, które dla prowadzących pokazy nie stanowią już tajemnic.
Ustalanie programu tego dnia jeszcze przed nami, ale postaramy się zaskoczyć naszych gości niepowtarzalnymi i intensywnymi smakami np. lodami o smaku musztardy. Oprócz pokazów kuchni molekularnej porozmawiamy ze specjalistami o tym, jak nasze osobiste wybory żywieniowe wpływają na planetę. Poruszymy temat żywności przetworzonej i wszechobecnego cukru dostępnego na wyciągnięcie ręki.  Nasi goście będą mieli też okazję spróbować jadalnych insektów.

Anna Stempska, Główna Specjalistka ds. programowych

Więcej informacji o toruńskiej edycji pikniku znaleźć można na stronie Młyna Wiedzy