Joga śmiechu w Młynach Rothera

Fot. Materiały Joga Śmiechu Anna Lauda Michalska

INFORMACJE

Dla wszystkich

Joga śmiechu to specjalnie dobrane ćwiczenia, które poprzez praktyki śmiechu uaktywniają w naszym ciele procesy oddechowe i dostarczają zwiększone ilości tlenu do organizmu. Każdy może się śmiać bez powodu – wystarczy wykonanie odpowiednich ćwiczeń.

Podczas sesji ,,oszukujemy” mózg dostarczając mu odpowiednią dawkę pozytywnych bodźców. Bardzo często ten udawany śmiech przeradza się w prawdziwy, a właściwe procesy, czyli wymiana powietrza w płucach, dzieją się same.

Jak to wygląda? Sesja trwa do 40 min. Zajęcia rozpoczynają się krótką rozgrzewką mięśni twarzy i dłoni. Następnie przechodzimy do kilku ćwiczeń, skupiając się na świadomym oddechu. Właściwe zajęcia to ćwiczenia wymuszające udawany lub naturalny śmiech przeplatane krótkim odpoczynkiem. W zależności od długości zajęć faza końcowa to krótka sesja świadomego oddechu, lub medytacja śmiechu, lub sesja relaksacyjna.

Podczas zajęć wykorzystujemy mowę własnego ciała. Strój? Nie ma specjalnych wymagań. Do sesji końcowej (części relaksacyjnej) przydatne są maty, lub koc do położenia się.

 

O prowadzącej:

 Anna Lauda-Michalska

Anna Lauda-Michalska – certyfikowany trener jogi śmiechu. Dyplom zdobyła w szkole dr. Madana Katari, hinduskiego twórcy koncepcji jogi śmiechu. Na warsztatach stara się przekazać uczestnikom energię uśmiechu codziennego, niewymuszonego żartem czy komedią. Razem z uśmiechem przemyca techniki prawidłowego oddechu oparte na zasadach pranayamy – jogi oddechu.

 


Informacje organizacyjne:
Kiedy? 1.06.2024 r., godz. 13.00-14.00
Gdzie? Spichrz Mączny, III piętro
Dla kogo? Dla wszystkich zainteresowanych tematyką
Cena: 10 zł
Bilety: kliknij TUTAJ!

Skip to content

Newsletter

Nie chcesz, aby coś Ci umknęło? Zapisz się do newslettera i co tydzień otrzymuj przypomnienie o najbliższych wydarzeniach.

Po zapoznaniu się z polityką prywatności wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera moich danych osobowych w celu wysyłki elektronicznego newslettera.