Kulturalne Opowieści Miejskich Praktyk oraz Tradycji: tradycyjny kompot kujawski

INFORMACJE

Dla wszystkich
Zapisz się

Kompot w wielu językach europejskich brzmi podobnie i oznacza napój owocowy, a podawany podczas wieczerzy wigilijnej, traktowany jest jako jedna z tradycyjnych potraw serwowanych na świątecznym stole. W naszej kulturze kompoty przygotowywano najczęściej ze świeżych sezonowych owoców, a przyrządzano je od wiosennego rabarbaru przez letnie kwaskowate wiśnie, truskawki, wytrawne porzeczki, do twardych i wonnych jesiennych jabłek i gruszek. Ciekawostką naszego regionu jest tradycyjny kompot kujawski z dyni („kompot z bani”). Receptura została przekazana przez jedną z mieszkanek Kujaw i znalazła się w spisie tradycyjnych potraw i produktów regionu.

Dziś wiemy, że dawne praktyki przetwarzania owoców wracają do naszej kultury pod hasłem zdrowej i lokalnej żywności funkcjonanej. Spotkania przy wspólnym gotowaniu gromadzą dorosłych i dzieci, a podczas obierania dawnych odmian jabłek i gruszek wracają wspomnienia aromatów, smaków i opowieści domowych naszych babć.

Porozmawiamy o kulinarnych wspomnieniach mieszkańców Bydgoszczy. Przygotujemy kompot z dawnych odmian owoców typowych dla naszego regionu (kosztela, jabłka rajskie, gruszki klapsa). Użyjemy kujawskich ziół do aromatyzowania napoju i miodu do osłody. Drugi wariant to kompot rozgrzewający z dodatkiem korzennych przypraw i kwiatów lipy.

Dofinansowano ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska. Edycja 2023

Informacje organizacyjne:
Kiedy? 23.09.2023 r., godz. 12.00-14.00
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich
Cena: bezpłatne!
Zapisy: kliknij TUTAJ!

Fot. Radosław Drygas

Skip to content

Newsletter

Nie chcesz, aby coś Ci umknęło? Zapisz się do newslettera i bądź na bieżąco z informacjami nowymi wydarzeniami w Młynach Rothera.

Po zapoznaniu się z polityką prywatności niniejszym wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera moich danych osobowych w celu wysyłki elektronicznego newslettera.