Naleśniki świata, świat naleśników – warsztaty

Fot. A. Hilbrecht

INFORMACJE

Dla wszystkich

Jeśli istnieje potrawa uwielbiana przez ludzi na całym świecie, z pewnością są to naleśniki. Niektórzy do placków z mąki i wody dodają jajko, mleko czy drożdże. Nazywamy je różnie, w zależności od języka: naleśniki, pankejki, serawi, bliny, tortille… Niektóre zjadamy na słono, inne – na słodko.

Podczas warsztatów wybierzemy się w podróż dookoła świata. Porozmawiamy o tym, jakie tradycje mamy w Polsce, Ukrainie, Hiszpanii, we Włoszech, we Francji, Austrii, USA czy Meksyku.
Nauczymy się przygotowywać różne rodzaje naleśników: klasyczne, na kefirze, z mąką kukurydzianą i wegańskie. Dodatkowo każdy uczestnik otrzyma zestaw przepisów m.in. na naleśniki na cieście drożdżowym czy na czekoladowy tort naleśnikowy. Porozmawiamy też o technikach składania i zawijania naleśników. Następnie zajmiemy się przygotowaniem farszów naleśnikowych: z kaszą gryczaną, z mięsem, z łososiem i szpinakiem, twarogowych, wiśniowych, z zapiekaną dynią i tradycyjnymi przetworami owocowymi.

 


Informacje organizacyjne:
Kiedy? 11.05.2024 r. godz. 15.00
Gdzie? Kawiarnia Nowe Miejsce
Dla kogo? dla wszystkich zainteresowanych tematyką
Cena: 50 zł
Bilety:TUTAJ!

Skip to content

Newsletter

Nie chcesz, aby coś Ci umknęło? Zapisz się do newslettera i co tydzień otrzymuj przypomnienie o najbliższych wydarzeniach.

Po zapoznaniu się z polityką prywatności wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Centrum Nauki i Kultury Młyny Rothera moich danych osobowych w celu wysyłki elektronicznego newslettera.