Skip to main content

Godziny otwarcia

Miejsce spotkań, informacja,
punkt widokowy
poniedziałek-niedziela 12:00-20:00

Zamiast zaglądać przez okno – można wejść do środka, zobaczyć wnętrza, posłuchać opowieści o historii Młynów… i wiele więcej.

Z definicji Zaczyn to: 1. «porcja surowego ciasta pozostawiona z poprzedniego wypieku dodawana do ciasta na chleb» 2. «to, co stało się początkiem czegoś». Obie definicje do nas pasują. Po pierwsze – od Młynów, przez zboże i mąkę do chleba bliska droga, a po drugie – to początek naszego otwarcia się dla Was nie tylko przy okazji zaplanowanych wydarzeń, ale tak po prostu – na co dzień.

Kiedy aura przestała dopisywać, a Wyspa Młyńska się wyludniła, poczuliśmy jakąś pustkę, niezaspokojoną potrzebę miejsca, w którym można po prostu spędzić czas. Jednocześnie sezon wakacyjny, kiedy zorganizowane przez Miasto Bydgoszcz wycieczki z przewodnikiem cieszyły się ogromną popularnością, pokazał nam, że jesteście żywo zainteresowani Młynami i wciąż nie brakuje osób, które chciałyby zajrzeć do środka. Uznaliśmy, że w tymczasowej formule chcemy otworzyć parter Młyna już teraz, prowadząc jednocześnie prace w Spichrzu Zbożowym, który zacznie działać w drugiej połowie roku.

Zaczynie będzie można dowiedzieć się o historii i o przyszłości Młynów, a także poznać kalendarz wydarzeń na najbliższe dni. To też okazja do spotkania Dyrektora Sławomira Czarneckiego, który regularnie będzie przejmował stery w punkcie informacyjnym.

Każdy powód, żeby odwiedzić Zaczyn jest dobry!

Można tu poczytać ciekawą prasę, posiedzieć, pouczyć się, spotkać znajomych… sami jesteśmy ciekawi, jakie funkcje nadacie tej przestrzeni. Inspiruje nas idea trzeciego miejsca – przestrzeni publicznej pomiędzy domem a pracą, w której spędzamy wolny czas po swojemu, czujemy się dobrze i bezpiecznie, „ładujemy baterie”.

fot. Agnieszka Ostaniewicz